tuinhekken

Tuinhekken

Rennen uw kinderen zomaar de straat op of wilt u uw tuin veranderen? Dan is het plaatsen van een tuinomheining zeker de moeite waard. Daarmee creëert u veiligere omgeving. Er bestaan veel materiaalsoorten wat betreft tuinhekken. Denk aan ijzer, hout, kunststof, hardhout, stalen of een kastanjehek als tuinomheining. Op deze pagina bieden we informatie over deze materialen en hoe u zelf tuinhekken plaatsen goedkoop kan maken. Daarnaast geven we een inschatting van de tuinhekken prijzen. Twijfelt u om goedkoop zelf de tuinomheining te plaatsen of dit uit te besteden? Doe een offerteaanvraag via ons contactformulier en ontvang op korte termijn gratis en vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) uit uw regio. Vergelijk de offertes met elkaar en kies de tuinhekken specialist die bij u past.

IJzeren tuinhek

Tuinhekken van ijzer zijn tijdloos en altijd stijlvol. Vele tuinen hebben een tuinomheining van ijzer. Tuinhekken van ijzer kennen twee varianten, namelijk sier- en spijlenhekwerk. Een spijlenhekwerk van ijzer geeft een strakke en moderne uistraling aan uw tuin. Anders dan spijlen geeft ijzer sierhekwerk een klassieke look. Daarbij is het mogelijk om uw hekwerk zelf te ontwerpen. Daarnaast zijn smeedijzeren tuinhekken erg onderhoudsvriendelijk. Over het algemeen worden het ijzer van de tuinhekken voorzien van een coating die ervoor zorgt dat het ijzer vuil- en waterafstotend is. Verder is ijzer verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Kunststof tuinhek

Kunststof tuinhekken zijn een goed alternatief voor een ijzer of hout tuinomheining. Kunststof is erg sterk en heeft toch een licht gewicht. Meestal is een kunststof tuinomheining van composiet gemaakt. In vloeibare vorm is composiet erg bewerkbaar. Bijna alle denkbare kunststof vormen en patronen zijn mogelijk. Een populaire bewerking in de kunststof planken is het toevoegen van een houtnerven. Het kunststof lijkt dan veel op hout maar dan zonder al het onderhoud. De kleuren bruin, wit of antraciet behoren tot de favorieten. Daarnaast zijn kunststof tuinhekken duurzaam, waterbestendig en onderhoudsvrij. Tevens is kunststof erg gebruiksvriendelijk en veilig voor kinderen en dieren.

tuinomheining

Houten tuinhek

De meeste tuinhekken worden gemaakt van hout. Met hout wordt voornamelijk een landelijke stijl gecreëerd. Het hout geeft een fijne en rustgevende uitstraling en is relatief goedkoop. Voordelig is dat een tuinhek van hout wordt geïmpregneerd. Hierdoor ontstaat er een beschermingslaag op uw tuinomheining van hout. Dit voorkomt schimmel en houtrot. Tevens kunt u uw tuinomheining van hout zelf decoreren. Denk aan het inslaan van een spijker wat bijvoorbeeld bij ijzer onmogelijk is. Daarnaast is hout geschikt om te verven in uw gewenste kleur. Dan moet u uw tuinomheining van hout wel regelmatig schilderen. In de volgende kopjes vertellen we meer over de houtsoorten hardhout en kastanjehout.

tuinhekken hout

Hardhout

Wilt u een tuinomheining van hout die lang meegaat? Kies dan voor hardhout. Het is één van de meest duurzame tuinhekken die er bestaan. Het hout is goed bestand tegen allerlei weersinvloeden waardoor uw tuinhekken lang behouden worden. Kenmerkend aan tuinhekken van hardhout is dat de kleur van het hout na een tijdje veranderd naar zilvergrijs. Dat kan voorkomen worden door uw tuinhek te behandelen met speciale oliën, zoals bankirai-olie. Deze helpen mee aan het behouden van de warme kleur. Nadelig aan hardhout is dat dit soort hout niet goedkoop is. Gemiddeld ligt de prijs rond de €100,- per m². De meest bekende hardhout soorten zijn: Padouk, Bankirai en Azobé.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?

Vraag gerust vrijblijvend offertes aan bij specialisten bij u uit de buurt.

Hekwerk offerte

Kastanjehout

De bekendste toepassing van een kastanjehek is om stuifzand op te slaan in de Nederlandse duinen wat u wellicht wel kent. Tevens wordt een kastanjehek vaak ingezet als tuinomheining. Een tuinomheining van kastanjehout is erg duurzaam en milieuvriendelijk. Een kastanjehek wordt ook wel een schapenhek genoemd. Dit type tuinhekken is goed bestand tegen vocht en schimmels en daardoor gaat een kastanjehek wel 15 tot 20 jaar mee. Door natuurlijke bestandsdelen hebben deze tuinhekken geen chemische behandeling nodig voor een lange levensduur. Het is milieuvriendelijker en wordt steeds vaker als alternatief voor een geïmpregneerd tuinhek ingezet. Over het algemeen wordt het hout voor een kastanjehek uit Frankrijk of Engeland geïmporteerd.

Kosten

Heeft u een keuze kunnen maken? Hierbij een prijsinschatting van de verschillende materialen die besproken zijn, zoals ijzer en kunststof. Gemiddeld liggen de prijzen voor hekwerk van ijzer tussen de €15,- en €90,- voor de afmetingen 100×100 cm. Bij kunststof liggen de kosten tussen de €40,- en €100,- per m². Verder liggen de prijzen voor houten tuinhekken rond €55,-. De houtsoort hardhout is duurder en ligt gemiddeld rond de €100,- per m². Een kastanjehek kost tussen de €5,- en €20,- per m². Als u het plaatsen laat uitbesteden dan kost de montage van uw tuinomheining tussen de €10,- en €30,- per m².

kunststof tuinhek

Zelf tuinhek maken of uitbesteden?

Kunt u niet de tuinomheining vinden die bij u past? Ga dan zelf uw tuinomheining maken. Zo bepaalt u zelf de vorm, afmetingen en de houtsoort. Kies bijvoorbeeld een brede of smalle lat die u om de beurt plaatst of hergebruik oud hout of andere materialen. Wilt u uw tuinomheining zelf plaatsen? Begin met een goede voorbereiding. Praktische aspecten is onder andere om te weten waar de erfgrens ligt. Daarbij of uw grond geschikt is voor het plaatsen van tuinhekken. Wellicht is het handig om eerst een bouwtekening op schaal te maken. Hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan. Daarnaast hangt het af van het soort materiaal welk gereedschap en bevestigingsmaterialen u nodig heeft voor uw tuinomheining.

Tips bij het plaatsen van uw tuinomheining

Voorbereiding klaar? Aan de slag! Veel handen maken licht werk dus regel hulp van uw familie, vrienden of buren. Hierdoor gaat het makkelijker en sneller. Verder is het handig, indien van toepassing, om eerst alle palen op maat te zagen/snijden. Plaats eerst op de hoeken van uw tuinomheining een spijl waartussen u lijnen spant, bijvoorbeeld met touw. Daartussen plaatst u de palen die u met een waterpas recht zet.

De plaatsing van uw tuinomheining laten uitbesteden

Heeft u twee linkerhanden en wilt u het plaatsen van uw tuinhek van ijzer, hout of kunststof graag laten uitbesteden? Dat is ook mogelijk. Voordelig aan uitbesteden is dat uw tuinhekken vakkundig worden geplaatst. Daarbij bespaart het u een hoop gedoe zoals het regelen van bepaald gereedschap en materialen.

goedkoop tuinhek

Goedkoop tuinhek nodig?

We hebben nu een aantal soorten tuinhekken op een rij gezet, maar welk materiaal is goedkoop. De duurste soorten zijn ijzer, kunststof en hardhout. Een hekwerk van kastanjehout is het meest goedkoop. Ten eerste hoeft het hekwerk, zoals bij ijzer, niet geïmpregneerd te worden wat weer scheelt in de kosten. Bepaalde hout bestandsdelen zorgen voor een natuurlijke beschermlaag. Verder is het goedkoop om uw tuinomheining zelf te plaatsen. Toch is uitbesteden ook relatief goedkoop. Het meest goedkoop is om gebruikt materiaal in te zetten als tuinhek. Denk aan hergebruiken van oud hout of ijzer.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u tuinhekken, bijvoorbeeld van ijzer of kunststof, plaatsen of uw huidige tuinomheining vervangen? Kies voor goedkoop en ga offertes vergelijken. Bij ons vindt u de juiste expert om uw opdracht uit te voeren. Wij zijn een netwerk van tuinhekken specialisten werkzaam in heel Nederland. Vul het offerteformulier in en ontvang op korte termijn vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) uit uw regio. Vervolgens vergelijkt u de offertes met elkaar en maakt u uw keuze. Op deze manier vindt u de specialist die bij u past. Elke expert uit ons netwerk voldoen aan onze strenge eisen en voorwaarden waardoor wij u goede en vakkundige service kunnen garanderen.